مهارت مهمی به نام نه گفتن
خمیربازی دیگران نشو
من یک دوستی داشتم که مهارت نه گفتن را بلد نبود و به هر درخواستی که ازش می شد جواب مثبت می داد و برخلاف میل درونی اش، بله می گفت و کلی وقت و انرژی اش تلف می شد و اعصابش هم بشدت خورد می شد، چون از مسائل مهم زندگی خودش می ماند و از آنجایی که درخواست های دیگران تمامی ندارد، پس اگر ما بلد نباشیم نه بگوییم، عمرمان قطعا تباه می شود. نکته جالب اینجاست که با اینکه دوست من به همه درخواست های دیگران بله می گفت، اما بازهم یک عده می گفتند این پسر یجوریه. یعنی لزوما با بله گفتن و درخواست شخص را عملی کردن، ما نمی توانیم همه را راضی کنیم هیچ، خودمان هم از دست خودمان ناراحتیم و این خیلی بد است. حتی یادم می آید یک بار این دوست من گفت که این بار به درخواست دیگران نه می گویم و واقعا هم گفت اما با یکبار نه گفتن، شخص مقابلش بشدت ناراحت و خشمگین شد، چرا؟ چون تا الان هر درخواستی که کرده بود جواب بله گرفته بود بنابراین الان برایش خیلی سخت بود که نه بشنود. از دست دوست من خیلی ناراحت شد یجورایی انگار وظیفه دوستم بود که خواسته اش را قبول کند و به درخواستش بله بگوید.
بنابراین نه گفتن ضرر های خیلی زیادی دارد که مهم ترینش این است که ما انسان ها از دست خودمان ناراحت و ناراضی می شویم و وقت و زمان برای رسیدن به کارهای مهم تر زندگی مان نمی ماند و فقط در حال برآورده کردن نیاز ها و خواسته های دیگران هستیم که خب این خیلی بد است.
نه گفتن چه چیزی است؟
نه گفتن یک مهارت بسیار کاربردی و خفن است که باید همه ما انسان ها این مهارت را یاد بگیریم چون بشدت نیاز داریم و خودتان قطعا در شرایطی قرار گرفته اید که می خواستید به درخواست شخص مقابلتان نه بگویید اما حالا بخاطر خجالت یا بلد نبودن مهارت نه گفتن و… برخلاف میل درونیتان، بله گفتید و این بشدت شما را آزار داد. پس در این مقاله می خواهیم درباره مهارت نه گفتن با همدیگر صحبت کنیم و این مهارت را باهم یاد بگیریم.
اهمیت نه گفتن
با بلد نبودم مهارت نه گفتن: به تمام درخواست های دیگران بله می گوییم و این باعث میشود وقت و انرژیمان به هدر برود _ حس خیلی بدی نسبت به خودمان می گیریم _ کل زندگیمان تحت اختیار دیگران و برآورده کردن نیاز ها و خواسته های دیگران صرف می شود_ از مسائل مهم تر زندگی خودمان جا می مانیم _ یک آدم با عزت نفس پایین می شویم _ اعتبارمان در پیش دیگران خیلی پایین می آید و یک انسان ضعیف تلقی می شویم _ و…
گام های مهارت نه گفتن
مهارت نه گفتن چهار تا گام اصلی دارد
1: گرفتن تصمیم قطعی: ما در مرحله اول، باید بصورت مشخص تصمیم خودمان را بگیریم که به این درخواستی که از ما شده است، می خواهیم جواب مثبت بدهیم یا جواب منفی، خیلی ها نمی دانند که خب من الان می خوام نه بگم یا بله، بنابراین در سردرگمی گیر می کنند و سریع جواب بله را می دهند و بعدا پشیمان می شوند، بنابراین اولین گام در نه گفتن این است که حتما باید تصمیم خودمان را بگیریم که می خواهیم به درخواست شخص مقابلمان نه بگوییم یا بله.
گام دوم: همراهی کردن شخص: خب اگر در گام اول تصمیم گرفتیم که می خواهیم به درخواست شخص مقابلمان نه بگوییم، وارد مرحله و گام دوم می شویم یعنی همراهی کردن شخص، در این مرحله، کمی با فرد همراه می شویم. چرا؟ چون اگر شخص از ما درخواستی داشته باشد و ما محکم نه را بکوبیم بر روی صورتش و مستقیم بگوییم نه، قطعا خیلی ناراحت و آزرده خاطر خواهد شد بنابراین خیلی خوب است که ما با او کمی همراه شویم ( در ادامه مثال هایی برایتان آوردم ).
گام سوم: گفتن نه و بیان دلیل: در این مرحله و گام، نه را به شخص می گوییم و دلیل نه گفتن خود را هم به او می گوییم( البته اگر امکانش هست ) و نباید این دلیلی که می گوییم دروغ باشد و برای پیچاندن شخص باشد، دلیلی که می گوییم باید دلیل واقعی باشد.
گام سوم: ارائه پیشنهاد یا راهکار: بعد از اینکه تصمیم گرفتیم که می خواهیم نه بگوییم و بعد کمی با شخص همراهی کردیم و بعد نه و دلیل نه گفتن خود را به او گفتیم، در آخر یک راهکار یا پیشنهاد بدرد بخور را به شخص می دهیم که این پیشنهاد یا راهکار هم نباید برای پیچاندن شخص باشد یا حتی دروغ باشد.
مثال1: دوستم به من می گوید امروز میای بریم بیرون؟ و من هم امروز کلی کار مهم دارم که باید بهشون برسم.
گام اول: من تصمیم قطعی خودم را می گیرم که می خواهم نه بگویم و نمی خواهم بیرون بروم. پس تصمیم خودم را گرفتم.
گام دوم: کمی همراهی می کنم و می گویم که: مرسی که بهم گفتی، هوا واقعا خیلی خوبه حالا کجای میخوای بری؟ با این مدل عبارت ها کمی همراهی می کنم.
گام سوم: گفتن نه و بیان دلیل. بسیار عالی بازم ازت ممنونم که بهم گفتی اما من نمی تونم امروز بیام بیرون چون کلی کار دارم که باید انجام بدم.
گام چهارم: ارائه راهکار یا پیشنهاد. اما اگه مشکلی نداشته باشی من پس فردا بیکارم می تونیم بریم بگردیم.
مثال2: پول داری بهم قرض بدی؟
گام اول: تصمیم می گیرم که نمی خواهم بدهم.
گام دوم: حتما برا کار مهمی می خوای، می دونم واقعا شرایط یکم بد شده.
گام سوم: اما من نمی تونم این پول رو بهت بدم چون برا فلان کار خیلی نیاز دارم بهش
گام چهارم: اما می تونم از دوستام یه خبری بگیرم بزار یه خبری ازشون بگیرم بهت ده دقیقه ای حتما خبر میدم.
مثال3: میای به من کمک کنی خیلی کار دارم؟
گام اول: تصمیم می گیرم که نه نمی تونم برم کمکش کنم.
گام دوم: می دونم دست تنهایی یکم اذیت می شی واقعا درکت می کنم.
گام سوم: اما من نمی تونم بیام چون یک سری کارهای خیلی عقب مونده دارم که باید انجامشون بدم.
گام چهارم: اگه کارات خیلی ضروری نیستن، من فردا می تونم بهت کمک کنم.
مثال4: ماشینتو میدی یه دور باهاش بزنم؟
گام اول: تصمیم میگیرم که نه نمی خوام بدم.
گام دوم: میدونم خیلی به ماشین و اینجور چیزا علاقه داری و این خیلی هم خوبه
گام سوم: اما نمی تونم این کار رو بکنم چون بشدت روی ماشینم حساسم و واقعا میترسم.
گام چهارم: اما می تونی بیای پیش خودم بشینی و من ماشینو برونم.
نکات مهم در مورد نه گفتن: ممکن است شما بگویید خب ممکن است دیگران با نه گفتن ما ناراحت شوند. بله ممکن است و این کاملا طبیعی است، دوستان درخواست کردن حق همه هست و نه یا بله گفتن هم حق همه. بله درست است ممکن است ناراحت بشوند اما شما هیچ کار بد و غیراخلاقی نکرده اید و اتفاقا خودتان را یک آدم صادق و قدرتمند نشان داده اید که عزت نفس بالایی دارد بنابراین از نه گفتن اصلا احساس گناه نگیرید چون این حق شما است و شما با این گام هایی که یاد گرفتید، خیلی محترمانه می گویید نه، بنابراین هیچ دلیلی ندارد خودتان را ناراحت کنید.
البته اگر در جایی تعهد داده اید که باید کاری را انجام دهید، این داستان دیگری دارد.
اقدام نهایی
همین الان چند موقعیتی را که قبلا در آن ها قرار گرفته بودید و نتوانسته بودید نه بگویید را بنویسید و سعی کنید با این گام ها به آن موقعیت و درخواست نه بگویید که یک تمرین خیلی خوب است.
دیدگاهتان را بنویسید