راهکارهای گوش دادن فعال
معضل بزرگ جامعه
بسیاری از افراد را میبینیم که وقتی شخص مقابلش دارد صحبت می کند، کلا یا فکرش جای دیگری است و یا سرش در گوشی است و به حرف های او گوش نمی دهد، بدترین رفتار هم که من خیلی دیده ام این است که وقتی شخص دارد صحبت می کند، صحبتش را با یک بحث نامربوط دیگر قطع می کنند یا با شخص دیگری که وسط مکالمه آن دونفر می شود، سریع حرف شخص اول که داشت صحبت می کرد را قطع می کند و شروع می کند به سلام و احوال پرسی کردن با شخص دوم که وارد مکالمه شده است. خودتان هم حتما این حس و این موقعیت را تجربه کرده اید و میبینید که چقدر حس بدی به آدم دست می دهد و این کار باعث میشود روابط در طول زمان بشدت خراب شود. بنابراین در این مقاله قصد داریم که 5 راهکار موثر برای گوش دادن فعال و موثر را باهم یاد بگیریم تا حرفه ای تر رفتار کنیم.
گوش دادن فعال اصلا چه چیزی است؟
در حقیقت می خواهیم در مورد این موضوع صحبت کنیم که وقتی شخص دارد صحبت می کند، چطوری به صحبت های او فعالانه گوش بدهیم. من یادم می آید یکی از فامیل های ما با اعضای خانواده اش به عنوان مهمان آمده بودند خانه ما، بعد یکی از این اشخاص شروع کرد یک داستان طولانی تعریف کرد آن هم خیلی خسته کننده و اصلا خیلی بد و در جمع کسی دیگر حوصله گوش دادن به صحبت های او را نداشت و یکی با گوشی بازی می کرد، یکی میگفت به من چایی بیارین، یکی می گفت تلوزیون را روشن کنین و… اما من با این راهکارهایی که در ادامه به شما خواهم گفت، به صحبت های او فعالانه گوش دادم و باید چهره او را میدیدید، آنقدر خوشحال بود که یکی دارد با تمام وجودش به صحبت های او گوش می دهد که حد ندارد و بعدها میگفت که این هادی خیلی پسر خوبیه ها، درحالی که من اصلا کاری برایش انجام نداده بودم و خیلی من را نمی شناخت، بعد ها فهمیدم که آهان بخاطر اینکه من فعالانه به صحبت های او گوش می دهم انقدر از من خوشش می آید. از این نمونه ها برای من بسیار اتفاق افتاده است، من واقعا یک شنونده فعال و موثر هستم و با تمام دقت به صحبت های شخص توجه می کنم بنابراین خیلی ها از من خوششان می آید و من را خیلی دوست دارند، چون من مخصوصا زمانی که افراد به حرف کسی گوش نمی دهند و از روی اجبار دارند به صحبت های او گوش می دهند یا دارند با گوشی بازی میکنند، بسیار فعال به صبحت های او گوش می دهم تا حس خیلی خوبی بگیرد و البته این کار را برای چاپلوسی انجام نمی دهم و اتفاقا خودم هم لذت می برم و با آن شخص ارتباط خوبی را برقرار می کنم.
فواید گوش دادن فعال
همانطور که به شما عزیزان گفتم، گوش دادن فعال فواید بسیار زیادی دارد، در جامعه ای که واقعا من میبینم خیلی خیلی کم افراد پیدا می شوند که به صحبت های شخص مقابلشان فعالانه و موثر گوش بدهند، این یک مهارت واقعا کاربردی برای برقراری ارتباط با اشخاص است. همچنین اگر دقت کنید، زوج هایی که باهمدیگر کمی اختلاف دارند، اصلا به حرف های یکدیگر گوش نمی کنند یا صحبت همدیگر را قطع می کنند یا آن صحبت و گفت و گو را ترک می کنند و این اتفاقا باعث میشود که کیفیت آن رابطه رفته رفته کمتر هم بشود، اما اگر زوج ها به این آگاه بودند که اگر با تمام وجود به حرف های شخص مقابلشان گوش کنند و با هم گفت و گویی سالم شکل دهند و دنبال راهکارها و راه حل ها باشند، چقدر کیفیت آن رابطه بالا می رود.
گوش دادن فعال کلی فواید دیگر هم دارد، مهم ترین فایده گوش دادن فعال این است که از شما یک شخصیت حرفه ای و دوست داشتنی می سازد که می توانید ارتباطات خیلی خوبی بسازید و تجربه کنید و این واقعا درست است و خیلی عالی.
5 راهکار کلیدی
برویم سراغ 5 راهکار موثر برای گوش دادن فعال
1: هم جهت بودن با شخص مقابل
یعنی وقتی که شخص دارد صحبت می کند، بدن و سر باید به سمت او باشد. یعنی مثلا اینجوری نباشد که مثلا شما یک گوشه ای لم داده باشید و دارید با گوشی بازی می کنید و آن شخص ایستاده دارد با شما صحبت می کند. یا مثلا اینجوری نباشد که شما روی خودتان را کرده اید طرف دیگر و شخص دارد با نیم رخ شما یا پشت شما صحبت می کند. پس حتما باید بدن و سرمان به سمت شخص در حال صحبت باشد.
2: حذف عوامل حواسپرتی
مهم ترینش این است که وقتی شخص دارد صحبت می کند، با گوشی بازی نکنیم و سرمان در گوشی نباشد.
3: استفاده از کلمات تایید
استفاده از کلماتی مانند: آهان، درسته، بله، پس که اینطور و…
یعنی وقتی که شخص دارد صحبت می کند، یا سرمان را به نشانه تایید تکان بدهیم که بهترینش هم همین است. یا می توانیم از کلماتی که گفتم هم استفاده کنیم.
4: سه ثانیه بعد شروع به صحبت کردن کنیم
یعنی وقتی که صحبت شخص تمام شد، با خودمان در ذهنمان بشماریم که یک، دو، سه و بعد شروع کنیم به صحبت کردن. چون ممکن است صحبت شخص مقابل ما تمام نشده باشد و فقط یک مکث کوتاهی کرده است و بعد می خواهد دوباره صحبتش را ادامه دهد، بنابراین وقتی ما سریع بعد از اینکه حرفش را قطع کرد شروع به صحبت کردن کنیم، خب بد میشود و رابطه را خراب می کند، اما اگر سه ثانیه بعد از تمام شدن صحبتش شروع کنیم به حرف زدن، قطعا این سوتفاهم ها پیش نمی آیند.
5: جمع بندی صحبت شخص
وقتی که صحبت شخص مقابلمان تمام شد، یک جمع بندی کوتاهی از صحبت شخص می کنیم. با عبارت هایی مثل: آهان پس منظور شما این بود که …. _ آهان پس اینجوری شد که … _ و…
تمرین
5 تا راهکار برای اینکه مهارت ارتباط موثر را در خودمان شکل دهیم یاد گرفتیم، الان وقت تمرین کردن است، حتما یا در ذهنتان یک سناریو بسازید و تمرین کنید یا در زندگی واقعی و روزمره، موقعیت هایی را برای خود فراهم کنید که این موارد و راهکار ها را تمرین کنید و خیلی خوب است.
دیدگاهتان را بنویسید