روش آسیب زا و روش سازنده همدلی کردن
ارتباط موثر
برای داشتن روابطی بهتر و خوب، حتما باید این تکنیک را یاد بگیرید وگرنه قطعا روابط شما در دراز مدت خراب خواهد شد.
همدلی کردن
بسیاری از افراد را دیده ام که حال خوبی ندارند و از موضوعی ناراحت هستند و برای اینکه کمی از شدت رنج این ناراحتی کم شود، به نزدیکان خود مراجعه می کنند تا کمی با آن ها صحبت کنند تا شاید آرام شوند، اما نزدیکان هم با حرف های به ظاهر ساده اما بشدت آسیب زا، شروع می کنند به آسیب زدن به این شخص در حالی که خودشان نمی دانند دارند چه کار خطرناکی انجام میدهند و این باعث می شود در طول زمان کیفیت روابطشان بشدت بیاید پایین.
در این مقاله در مورد این حرف های به ظاهر ساده اما بشدت آسیب زا صحبت می کنیم که از این به بعد حواسمان باشد که وقتی کسی می آید پیش ما تا همدلی کند و کمی از رنج و ناراحتی اش کم شود، این عبارت ها و جملات را به کار نبریم و در ادامه به شما عزیزان می گویم که برای اینکه همدلی شما با شخص مقابلتان که به سمت شما آمده است به بهترین نحو ممکن صورت گیرد، چه کارهایی را باید انجام دهید.
اهمیت این موضوع
برای داشتن روابطی بهتر نیاز است _ برای اینکه حال شخص مقابل که قطعا یکی از عزیزانمان است را بهتر کنیم نیاز است _ از ما یک انسان دلسوز و با شخصیت قوی می سازد چون کمتر کسی است که به حرف های طرف مقابلش گوش می کند و این حرف های سمی را نمی زند _ از ما یک آدم دوست داشتنی می سازد که دیگران به سمت ما می آیند و…
راهکار
خب بریم سراغ عبارت ها و جملات سمی زمانی که یکی می آید و نیاز به همدلی دارد. به عنوان مثال دوست من یا یکی از اعضای خانواده ام در آزمون مهمی شرکت کرده بود و قبول نشده است و می آید پیش من تا کمی با من صحبت کند تا شاید از این ناراحتی و رنجی که دارد کم شود. در اینجا اولین و مهم ترین نکته ای که وجود دارد و باید حواسمان بهش باشد، این است که این افراد دنبال راه حل و دلیل نیستند، آن ها فقط می خواهند ما درکشان کنیم و مشکلشان را بفهمیم. بنابراین نباید این مدل عبارت های سمی و آزاردهنده را به کار ببریم: 1_ الکی حساس نشو شلوغش نکن 2_ سخت نگیر بابا لوس نکن خودتو 3_ اینارو بیخیال برو خداتو شکر کن تنت سالمه 4_خب حالا من چی کار کنم آخه؟ چرا اینارو به من میگی؟ 5_ بیخیال کاریه که شده دیگه 6_دیدی بهت گفتم اون کارو نکن، بیا به حرف من گوش ندی همین میشه دیگه.
این عبارت های به ظاهر ساده، ضربه خیلی بدی به شخص میزند بنابراین خیلی باید حواسمان باشد که این ها را استفاده نکنیم.
خب حالا وقتی یکی اومد پیش ما و نیاز به همدلی داشت من چجوری رفتار کنم و از چه عبارت ها و جملاتی استفاده کنم؟ مورد بسیار مهم و سازنده این است که با آن شخص همگام بشویم و همراهی اش کنیم با گفتن این مدل عبارت ها: سختت بود نه؟ _ می دونم درکت می کنم واقعا شرایط سختی رو داری تجربه می کنی _ آره واقعا می فهمم چی میگی و میدونم چقد برات سخت بوده_ و… با گفتن این مدل عبارت ها با آن شخص همراه می شویم یعنی من مشکل تو را می فهمم و مشکل تو برایم ناچیز نیست.
بنابراین موقع همدلی کردن، از عبارت های سمی و آسیب زا که بهتون گفتم نباید استفاده کنیم و باید از عبارت های سازنده و مفید استفاده کنیم.
در حقیقت مهم ترین مورد در همدلی کردن این است که مشکل شخص را ناچیز جلوه ندهیم، بله درست است شاید مشکل او برای ما اصلا اهمیت نداشته باشد و همچنین بگوییم که خب بخاطر این مورد خیلی کوچیک انقدر ناراحتی؟ اما این درست نیست و نباید مشکل او را ناچیز و بی ارزش جلوه دهیم چون در نظر او، این مشکل ناراحت کننده و اذیت کننده است بنابراین مشکلش را درک کنید و باهاش همراه شوید و ببینید که چقدر در ادامه کیفیت روابطتان بهتر می شود.
اقدام
همین الان موقعیتی را با یک نفر با هم برای همدلی کردن تمرین کنید و این گام ها را طی کنید. اگر کسی همراهتان نیست، خودتان به تنهایی می توانید یک سناریو دو طرفه شکل دهید و این گام ها را تمرین کنید.
دیدگاهتان را بنویسید