حرفه ای ترین روش انتقاد کردن
حرفه ای ترین روش انتقاد کردن
اگه این تکنیکو یاد بگیرم چی میشه؟
با یاد گرفتن این تکنیک هم ارتباطاتت بهتر میشه و هم بقیه متوجه می شوند که تو آدم حسابی هستی و هم اینکه بقیه و رفتارهاشون دیگه اعصابتو بهم نمیریزن چون خیلی راحت و حرفه ای میتونی ازشون انتقاد کنی طوری که هم ناراحت نشوند و هم مسئله به وجود اومده حل بشه.
مفهوم اصلی انتقاد کردن: انتقاد کردن اصلا یعنی چی؟ یعنی بخاطر اشتباهی که دیگری انجام داده است، به او گوشزد کنیم که این کار تو غلط بود و باید اصلاح کند یا دیگر این کار را تکرار نکند، حالا این دیگری می تواند هرکسی باشد، میتواند اعضای خانواده باشد، میتواند دوست یا همکار باشد، می تواند آشنایی چیزی باشد.
البته انتقاد کردن روش های مختلفی دارد و یکی بصورت توهین آمیز انتقاد می کند، یکی در جمع و با تحقیر کردن انتقاد می کند، یکی با طعنه زدن و با کنایه حرف زدن انتقاد می کند که تمام این روش ها نادرست است و نه تنها ما را به نتیجه مطلوب نمی رساند، بلکه ارتباطات ما را هم خراب می کند و باعث میشود شخص مقابل با ما وارد دشمنی شود و کینه ای از ما در دلش نگه داشته باشد. و ما می خواهیم بهترین و اصولی ترین روش انتقاد کردن را یاد بگیریم که هم به نتیجه مطلوب و مورد نظر خود برسیم و هم ارتباطاتمان حفظ شود.
عمرت را تباه نکن
ما انسان ها بسیاری از وقت خود را برای انتقاد کردن می گذاریم و در طول روز بسیاری از افراد را میبینم که دارند انتقاد می کنند و این اصلا هم بد نیست، مسئله مهم اینجاست که روش اصولی انتقاد کردن را خیلی ها بلد نیستند و این باعث میشود که افراد را دلخور و ناراحت کنند و ارتباطات خود را خراب کنند و شخص مقابل هم از روی لج اتفاقا اشتباهش را بیشتر تکرار میکند.
چند تا مثال می زنم: مدیری که به کارمندانش به طرز اشتباهی انتقاد می کند که چرا این کار را اشتباه انجام داده ای و…
والدینی که صبح تا شب به طرز وحشتناکی از فرزندشان انتقاد میکنند و کلا او را از درون نابود می کنند.
دوستانی که همدیگر را تخریب میکنند و روش انتقاد کردن درست را بلد نیستند.
انتقاد کردن مانند دست مشت شده است، اگه شما روش اصولی و حرفه ای انتقاد کردن را بلد نباشید، با سرعت به سمت کسی که اشتباه کرده است می روید و یک مشت محکم روی صورتش می زنید و این باعث میشود آن شخص هم به شما حمله کند و کلا درگیری به وجود بیاید و هم اعصاب شما خراب شود و هم اعصاب آن و هم اینکه روابطتان خراب میشود و مسئله هم حل نمی شود. اما کسی که روش اصولی انتقاد کردن را بلد است، به سوی شخص خاطی می رود و دست مشت کرده خود را باز می کند و با او دست می دهد و این عالی است.
انتقاد کردن نادرست را در روابط بین زوجین بشدت می توانیم ببینیم که اگر این روش فوق العاده را که خیلی هم ساده است یاد می گرفتند، این همه ناراحتی و دلخوری و اختلاف به وجود نمی آمد.
رفته بودیم خانه کسی مهمانی و چند خانواده آمده بودند و در کنار هم داشتیم گپ میزدیم و خوش میگذروندیم تا اینکه وقت شام شد و خواستیم شام بخوریم. همه دور سفره بزرگ جمع شدیم و بعد از تمام شدن شام، همسر صاحب خانه روبه مهمان ها کرد و گفت که غذا چطور بود راضی بودین؟ یکی از مرد ها که با همسر صاحب خانه هم فامیل بودند، گفت بله بله عالی بود و بعد به شوخی گفت که لطفا به این همسر من هم یاد بدین چطوری از این غذاهای خوشمزه بپزد و بعد خندید، نگو یاخدا همسرش دارد در آتش خشم و عصبانیت میسوزد و بعد همسرش نتوانست جلوی خودش را بگیرد و شروع کرد به رفتار و صحبت شوهرش انتقاد کردن و گفت که توام یکم یاد بگیر با زنت درست حرف بزنی و مثل شوهر آن شوی. خلاصه یکی این گفت یکی آن، دعوا و درگیری بینشان پیش آمد و بعد آن محل و خانه را ترک کردند و گذاشتند رفتند و دیگر من نمیدانم در خانه شان چه دعوایی راه افتاد.
بله درست است رفتار شوهر اصلا مناسب و بجا نبود، اما اگر همسرش روش اصولی و حرفه ای انتقاد کردن را بلد بود، می توانست خیلی بهتر رفتار کند. حالا بریم سراغ اینکه اصلا انتقاد کردن حرفه ای دقیقا چه گام هایی دارد و این را باهم یاد بگیریم.
پنج گام اصلی انتقاد کردن
انتقاد کردن حرفه ای از پنج گام اساسی تشکیل شده است که باید این گام ها را پشت سرهم انجام بدهیم و طی کنیم. اما قبل از اینکه این پنج تا گام را به شما بگویم، نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید این است که نباید در جمع از کسی انتقاد کنید و این خیلی مهم است و اگر حواسمان به این نکته نباشد، بهترین روش انتقاد کردن را هم که به کار ببرید اصلا فایده ای ندارد، پس در جمع از کسی انتقاد نکنید و هروقت باهم تنها شدید ازش انتقاد کنید.
کسب اجازه: اولین گام در انتقاد کردن این است که از شخص اجازه می گیرید، اجازه می گیرید که می شود باهم صحبت کنیم؟ وقت داری یک گفتگویی را شکل بدهیم؟
اگر جواب بله داد که بله میشه باهم صحبت کنیم، می رویم سراغ گام دوم.
تشکر کردن: دومین گام این است که از شخص تشکر می کنیم، تشکر می کنیم که درخواست ما را قبول کرد و می خواهد با من صحبت کند.
این چیزی که می خوام بگم نظر شخصیمه: این عبارت را بعد از تشکر کردن به کار می بریم و می گوییم که ببین این چیزی که می خوام بگم نظر شخصیمه ها.
اشاره به رفتار نه شخصیت: در گام چهام به رفتار شخص اشاره می کنیم نه به شخصیتش، یعنی مثلا نمی گوییم تو آدم بدی هستی، تو خیلی آدم بی ملاحظه ای هستی، تو آدم بی جنبه ای هستی و… می گوییم: اونجا که اون حرف رو زدی بنظرم خوب نبود، اونجا که اون رفتار رو داشتی بنظرم درست نبود. یعنی به رفتار اشتباهی که انجام داده اشاره می کنیم نه اینکه کلا بزنیم از ریشه بگیم تو آدم فلانی هستی.
ارائه راهکار: در آخر هم راهکار ارائه میدهیم، مثلا می گوییم که: پیشنهاد من این است که…
یا می توانیم بگوییم: خب بنظرت چیکار می تونیم بکنیم که دیگه این اتفاق تکرار نشه؟ تو راهکاری پیشنهاد داری؟
مثال: مثلا دوستم در جمع غریبه ها منو بد ضایع می کنه. من آن لحظه را با شوخی یا با حرف هایی رد می کنم می رود و در آن جمع به دوستم انتقاد نمی کنم و منتظر می شوم تنها شویم. بعد از اینکه دوتایی تنها شدیم، می گویم علی جان وقت داری باهم یکم صحبت کنیم می خوام یه مسئله ای رو بهت بگم( حالا با هر عبارتی که مناسب موقعیت و شخص مقابل شما هست می توانید استفاده کنید ) بعد می گوید بله میشه. بعد من می گویم مرسی که اهل گفت و گو کردنی ازت سپاسگزارم. بعد می گویم که ببین این چیزی که می خوام بگم نظر شخصیمه ها، بنظرم تو اون جمع که بودیم و برگشتی اون حرف رو به من زدی درست نبود و باعث شد من خجالت زده بشم، می تونم ازت خواهش کنم دیگه این اتفاق تکرار نشه؟ یا بنظرت چیکار می تونیم بکنیم که دیگه این اتفاق تکرار نشه؟
نکته بسیار مهم دیگری که وجود دارد این است که لحن شما باید هنگام انتقاد کردن صمیمانه باشد، یعنی شما می خواهید مسئله را حل کنید و با کسی دعوایی ندارید. اگر لحن شما هنگام انتقاد کردن با عصبانیت باشد، گام های انتقاد کردن اصلا بدرد نمی خورد پس باید به این نکته هم بشدت حواستان باشد.
اقدام نهایی
بنظرم همین الان پنج موقعیتی که قبلا برایتان اتفاق افتاده است که کسی شما را ناراحت یا آزرده خاطر کرده است را به یاد بیاورید و بنویسید و بعد با این پنج گام سعی کنید از آن شخص انتقاد کنید.
دیدگاهتان را بنویسید